Tags


Een kleine honderd lopers staat te trappelen van ongeduld. Eddie ‘Run2Day’ Sevink heet de aanwezigen hartelijk welkom bij deze derde Free Feet 038 en legt de regels uit. Dankzij Geert mogen we hollen door het Deltion College. De eerste ronde moeten we achter hem blijven, zodat hij de route kan aangeven. Daarna mogen we zo vaak we willen dezelfde ronde lopen, binnen de gestelde tijd (een uur).

Bij Free Feet staat plezier hebben in het hardlopen, met elkaar op een bijzondere plek of met een bijzonder thema, voorop. En een bijzondere plek is dit wel. Want hoe vaak komt het nu voor dat je door een schoolgebouw mag hardlopen?

We starten met een (half) rondje om het gebouw heen. Ik zet – tegen beter weten in, want binnen zal de GPS wel wegvallen – mijn horloge aan en ren samen met Marian, Sandra en Carolina achter de meute aan. De route leidt ons via schuine hellingen (heerlijke kuitenbijtertjes) door de verschillende lagen van de parkeergarage. Dan gaan we naar binnen. We zijn van tevoren al gewaarschuwd voor de deuren. Die reageren op beweging en gaat automatisch open en dicht. Maar de deuren reageren wel langzamer dan wij rennen, dus we moeten oppassen dat we niet tussen de deur klem komen te zitten…


Eenmaal binnen lopen we voor kriskras door het gebouw, trap op en trap af. Dan volgt er een lange gang, waarna we weer trap af gaan. Ik heb totaal geen idee meer waar we ons precies bevinden. Alle gangen in dit enorme schoolgebouw lijken op elkaar. Ik geloof dat ik vier verdiepingen van het gebouw gezien heb.

Dan gaan we weer naar buiten, om het gebouw heen en komen uiteindelijk weer in de parkeergarage terecht. Gelukkig hangen overal duidelijke pijlen met het logo van Free Feet 038. Bovendien staan op strategische punten ook nog eens crew-members van Free Feet. Verdwalen is er dus niet bij.


Als we weer binnen komen, slaat de warmte ons in het gezicht. Pfff, dat had ik de eerste ronde niet gemerkt, dat het zo warm is hier binnen… Maar misschien komt dat wel doordat ik zelf opgewarmd ben van al die trappen op en af gaan, en daarna buiten weer wat afgekoeld ben…

Deze tweede ronde probeer ik wat meer om me heen te kijken, wat meer in me op te nemen van de school.  Maar nog steeds lijkt alles op elkaar hier. Ik heb inmiddels wel door dat we in die lange gang de oversteek maken van het ene gebouw naar het andere gebouw. We lopen dan in de luchtbrug over de weg. Maar verder kan ik me totaal niet oriënteren. Ik loop samen met Marian. Sandra en Caroline zijn achter gebleven. Die zien we straks vast nog wel een keer.


Ik vermaak me prima op school. Met Marian ben ik intussen aan het speculeren waar de volgende Free Feet gehouden mag worden. Isala Klinieken lijkt ons ook wel wat. Maar of de patiënten daar zo blij mee zouden zijn, is een tweede. Of hogeschool Windesheim. Maar misschien lijkt dat wel teveel op deze editie. Twee keer rennen door een schoolgebouw is misschien niet zo origineel…

De trappen voelen inmiddels wel wat zwaar aan. Omhoog proberen we er de vaart nog wel een beetje in te houden, maar de trap af doen we gewoon wandelend. Geen onnodige risico’s lopen is ons devies.


Als we weer buiten zijn, besluiten we even te wachten op Sandra en Caroline. Het is absoluut niet koud buiten, hoewel het verschil met de binnentemperatuur erg groot is. We kunnen deze afkoeling wel even gebruiken. De ene na de andere loper passeert ons, maar Sandra en Caroline zien we niet. “Straks staan zij aan de andere kant van het gebouw op ons te wachten”, zeg ik lachend. We besluiten dan toch maar door te lopen, ook al om te voorkomen dat we té veel afkoelen.

Als we nog een ronde verder zijn, zien we de twee dames ineens voor ons lopen. We versnellen een heel klein beetje, zodat we bij ze zijn. Aan het einde van het gebouw stoppen we. We hebben er genoeg van en de tijd is ook bijna voorbij. Nog een volledige ronde lopen gaat niet meer lukken binnen de gestelde tijd.

  
We hebben genoten van deze bijzondere run, kunnen we concluderen. We hebben vier rondes gelopen. Mijn horloge geeft aan dat we 4,25 kilometer in 48 minuten gelopen hebben, maar het is de GPS in het gebouw regelmatig kwijt geweest. Die afstand zal dus niet helemaal kloppen. Het plaatje op Garmin ziet er in ieder geval wel leuk uit.

Advertenties