Tags


Daar staat ‘ie dan. Rood en glimmend, klaar voor een proefrit door de omgeving van Putten. Anthony vult een bidon met water en laat ‘m in de houder glijden. Ik start de endomondo-app op mijn telefoon en bind het fietsstuurtasje met mijn telefoon erin aan het stuur. En dan is het tijd om op te stappen. Samen met Diana ga ik een testrit van ongeveer een uurtje maken. Ik ben heel benieuwd!

“Het opstappen gaat net zoals op een fiets. Je ene voet boven, dan maak je wat vaart en zet je je andere voet neer. En net als bij de modernere stadsfietsen of toerfietsen heb je acht versnellingen.” Ook de bel ontbreekt niet.

Toch is het geen fiets, dat hier voor me op de staat, maar een ElliptiGo. Een apparaat dat eruit ziet als een kruising tussen een step en een fiets. Of, voor de sportschoolgangers, een crosstrainer, maar dan met wielen. 

‘De ElliptiGo is een toestel dat het hardlopen simuleert, maar dan zonder de schadelijke impact op spieren en gewrichten. De ElliptiGo is geschikt voor iedere sportieveling. Het maakt niet uit of je nu een recreatieve sporter of professioneel marathonloper bent. De ElliptiGo biedt een gezonde efficiënte cardiovasculaire cross-training, ook voor geblesseerde sporters die toch hun conditie op peil willen houden.’ (Bron: Run on wheels)                                                    

Dat klinkt alsof het gemaakt is voor mij, dus via de website van ElliptiGo Benelux heb ik me aangemeld voor een testrit. En vandaag is het zover. Ik meld me om 8.30 uur bij Run2Go in Putten en een kwartiertje later gaan we op weg. Hardlopen op rolletjes…

Ik zet de rechter voetstep omhoog en stap erop. Vaart maken en linkervoet neerzetten en gaan! De eerste paar rotaties gaan wat onwennig. Ik presteer het zelfs om opeens achteruit te ‘trappen’, maar dan heb ik de slag te pakken. De beweging lijkt op hardlopen; het gaat alleen wat sneller. Het schakelen vraagt nog even wat aandacht. Ik ben bij mijn fiets gewend dat ik bovenaan het handvat van mijn stuur de handgreep van de versnelling moet draaien. Omhoog voor een zwaardere versnelling, naar beneden voor een lichtere. Deze versnelling werkt net wat anders: bovenaan het stuur zit een hendel en als ik die indruk, ga ik naar een zwaardere versnelling; aan de onderkant van het stuur zit een kleiner hendeltje om naar een lichtere versnelling te gaan. Regelmatig grijp ik naast de hendel als ik wil schakelen. Lastig, als je naar een lichtere versnelling wil omdat de weg omhoog gaat…

Ik geniet tijdens de testrit op de ElliptiGo. Heerlijk trainen, dit voelt aan als echte inspanning. Binnen de kortste keren heb ik het goed warm en mijn hartslag gaat lekker omhoog. Dat gevoel dat je bij een goede hardlooptraining ook krijgt, maar wat ik mis tijdens mijn fietstochtjes. Eindelijk weer eens sporten, na 5 maanden niets gedaan te hebben. Ik wil vaker!


Na een uurtje flink doorrennen (hoewel we een paar pauzes hebben ingelast; mijn conditie is in die vijfenhalve maand toch duidelijk achteruit gegaan) zijn we weer terug bij ons beginpunt. Ik krijg een folder mee en verlaat het huis van Diana met een heerlijk gevoel. 


Als ik wat later door het foldertje blader, verdwijnt dat heerlijke gevoel wel een beetje. Zo’n ElliptiGo is wel schreeuwend duur. Zelf eentje aanschaffen gaat ‘m niet worden helaas. Gelukkig zit er een bedrijfje in de buurt waar ze die dingen verhuren. Misschien moet ik dat maar doen…

Advertenties