Gezondheid en een gezonde leefstijl is hot. Veel mensen duiken wekelijks de sportschool in om te werken aan hun conditie en een gezond lichaam. Plankingchallenge, buikspierchallenge en andere gezondheids-uitdagingen verschijnen regelmatig in de social media. En ik moet bekennen: ik doe er ook aan mee. Ik bezoek zo mogelijk drie keer per week de sportschool en doe regelmatig mee aan het buikspierkwartier. Wie weet krijg ik nog eens een strakke buik en sixpack. En een paar kilootjes kwijtraken is ook mooi meegenomen.

Buikspieroefeningen

En nu kan ik zeggen dat ik in drie kwartier ruim een kilo ben afgevallen… Klinkt veelbelovend… Daarvoor zijn wel meerdere specialisten in actie geweest… Klinkt al wat spannender… Ik moet er wel nog weken van herstellen… Klinkt minder prettig… En ik ben nu een boel buikspier kwijt… Oei…

Nou moet ik wel bekennen dat die buikspieren die ik kwijt geraakt ben, niet dezelfde buikspieren zijn als die waar ik al weken aan gewerkt heb in de sportschool. Dat scheelt dan weer. Die spieren die ik kwijt ben, zijn ongewenste spieren, of eigenlijk: spierweefsel. Een myoom. Een wat? Een myoom, vleesboom. Een uitstulping in de spierwand van de baarmoeder. Heel veel vrouwen hebben (vaak zonder dat ze het weten) een of meerdere vleesbomen; bijna de helft van de vrouwen jonger dan 50 jaar heeft een vleesboom. Zo’n vleesboom kan op zich geen kwaad en zo lang je er geen last van hebt, kan ‘ie blijven zitten.

Ik wist al ruim drie jaar dat ik zo’n ding in mijn baarmoeder heb, en ik had er geen last van. Tot oktober / november. Ik kreeg steeds vaker last van buikkramp en mijn buik werd dikker en dikker. Er zat een harde bobbel in de weg. De huisarts constateerde inderdaad een verdikking en stuurde me door naar de gynaecoloog. Een echo wees vervolgens uit dat het myoom waarschijnlijk zo’n 7 centimeter groot was; misschien zelfs nog groter; de echo kon niet de gehele vleesboom in beeld brengen.

Behandeling

Er zijn meerdere opties om zo’n myoom aan te pakken, leerde ik. Zo kan de bloedtoevoer afgesneden worden, waardoor de vleesboom afsterft. Of de vleesboom kan met medicijnen (hormonen) behandeld worden, waardoor ‘ie krimpt.
Beide opties waren voor mij niet geschikt.

Een andere optie is een operatie. De gynaecoloog kan de vleesboom weghalen door een operatie met een kijkbuis via de vagina (hysteroscopische operatie), door een operatie via kleine sneetjes in de buikwand (laparoscopie) of via een buikoperatie (laparotomie).

Studie

Nog een andere optie is de zogeheten MR-HIFU (MRI-geleide High Intensity Focused Ultrasound). Dit is een relatief nieuwe behandelmethode voor vleesbomen van de baarmoeder. Via gebundelde geluidsgolven wordt het myoom eigenlijk kapot gebrand. Deze behandelmethode wordt op kleine schaal al toegepast in Nederland. In het Zwolse ziekenhuis loopt er een studie, om te zorgen dat deze behandelmethode vaker toegepast kan gaan worden. Ik zou mee kunnen doen aan die studie, zo werd mij verteld.

Die studie bestaat uit twee delen. Voor het eerste deel heb ik me direct aangemeld. Om de behandeling van myomen in de toekomst te verbeteren, doet Isala een screenende MRI studie. Met dit eerste deel van de studie willen de onderzoekers de eigenschappen en kenmerken van myomen beter in kaart brengen. Of ik ook aan het tweede deel van de studie, de daadwerkelijke MR-HIFU-behandeling, zou deelnemen, kan ik later nog beslissen.

MRI

Voor welke optie ik ook zou gaan, eerst moest een MRI gemaakt worden van mijn buik. En daaruit bleek dat de vleesboom nog groter was dan gedacht: zo’n 12 centimeter! Geen wonder dat ik er last van heb! Dit betekent dan dat, zou ik voor de MR-HIFU willen gaan, er meer dan één behandeling nodig zou zijn. En dan nog zou het niet zeker zijn of die behandeling zou aanslaan. Te veel onzekerheid voor mij. Na goed overleg en informatie zoeken op internet, kwam ik tot de conclusie dat ik dat ding gewoon helemaal kwijt wil. Niks krimpen, weg dat ding. En als ze toch aan het snijden zijn, haal dan die hele baarmoeder maar weg. Ik hoef ‘m toch niet meer te gebruiken. Geen gedoe meer met menstruatie of spiraaltje… Definitief van de klachten af…


En vorige week was het dan zo ver. De operatie. Maar liefst twee gynaecologen kwamen in actie en een blik operatie-assistenten, verpleegkundigen en andere specialisten is voor mij open getrokken. Want zo’n laparotomie is een zware operatie.

Er werd in ieder geval goed voor mij gezorgd in het ziekenhuis!

2017-04-03 06.40.31

Van de operatie zelf heb ik (gelukkig) niets meegekregen. Ik was volledig onder narcose. Volgens de gynaecoloog ging die operatie heel erg snel (drie kwartier) en is ‘ie zonder complicaties verlopen. De vleesboom was erg groot en woog ruim een kilo!

Image

Foto: P. Immerzeel

Image-1

Foto: P. Immerzeel

Pfff… Wat een gedrocht! Ik ben blij dat ‘ie eruit is! Inmiddels zijn we een week verder en het herstel gaat langzaam, maar voorspoedig. Voorlopig moet ik rust houden. Volgende week mag ik voorzichtig wandelen en fietsen, maar ik mag vooral niets overhaasten. Het was toch een zware operatie.

Mijn buikspieroefeningen moeten dus nog maar even wachten….

 

Advertenties