Tags

, , , , ,


“Volgens mij schat je me veel te hoog in hoor!” Mijn Go-maatje voor vandaag vraagt zich hardop af of ze de voorgenomen tocht wel kan volhouden. Ze heeft nog nooit eerder op de ElliptiGo gestaan en is stiekem toch wel een beetje zenuwachtig. Ik stel haar gerust: ik ken haar en weet wel ongeveer wat ze aankan. Ik heb een route uitgestippeld die niet te lang is en we nemen alle tijd. Stoppen onderweg voor drinken en voor een lunch en doen het gewoon heel rustig aan. En als ze het toch écht helemaal niets vindt, kunnen we altijd nog teruggaan.

Enigszins gerustgesteld stapt ze uit de auto. We zijn aangekomen bij Go2Move EllpitiGoverhuur in Genemuiden. De Go’s staan al klaar voor ons.

ElliptiGo

We krijgen een helm (“Moet dat?”, vraagt mijn Go-maatje…), bespreken kort de route die ik bedacht had en gaan op weg. We hebben een flinke bidon met water mee, zonnebrandcrème en Snelle Jelles voor als we trek krijgen. En ElliptiGo-verhuurder Jolanda voegt er nog aan toe dat er in het tasje onderaan de ElliptiGo ook nog druivensuiker is, voor als we een tekort aan energie krijgen. Het stuur wordt op de goede hoogte gezet en mijn mede-Go’er mag even een rondje maken om te voelen hoe het gaat. Best goed eigenlijk. Het stuur mag iets hoger en dan kunnen we gaan.

Even wachten…

We zetten koers naar de veerpont en zien dat de pont net aan de overkant is. Dat wordt dus even wachten. Als de pont is aangemeerd, lopen we met ElliptiGo in de hand de pont op en aan de overkant verlaten we het veer weer. Even aanzetten, want de weg loopt wat omhoog en aan het einde van de Veerweg slaan we rechtsaf. Bij de rotonde moet ik even op mijn telefoon kijken welke kant we op moeten. De weg over en dan rechts aanhouden, naar het Westeinde. Zo komen we in Zwartsluis.

Als ik mijn Go-maatje vraag hoe het gaat, krijg ik een kort antwoord: “Goed hoor.” Dus we gaan lekker verder. Hier in Zwartsluis is het een kwestie van steeds zo veel mogelijk rechts aan houden: Buitenkwartier, Nieuweweg, Handelskade Dwarsstraat en Zomerdijk. Daar krijgen we een uitdaging: de weg wordt geasfalteerd en is voor auto’s afgesloten. Fietsers mogen er wel langs (en wij ook), maar aan het einde van de werkzaamheden moeten we onder een lint door. Dat is best een opgave met zo’n onhandige ElliptiGo. Maar het lukt ons!

Zitten?

Mijn Go-maatje is inmiddels al aardig gewend aan de aparte manier van voortbewegen en het gaat haar goed af. Op mijn vraag hoe ze het vindt, kan ze maar één antwoord bedenken: “Raar. Het voelt aan alsof ik op mijn fiets sta en ik wil steeds gaan zitten”, verduidelijkt ze. Toch houdt ze zich goed staande op de Go en ze heeft geen moeite om het tempo vol te houden.

Bij de rotonde slaan we af naar de Blauwehandseweg. Aan de linkerkant zien we de Schutsloterwijde en aan de rechterkant de Beukersgracht. Het is genieten hier: mooi weer, mooie omgeving, goed gezelschap…  Wat wil een mens nog meer?

Bruggetjes

We slaan linksaf naar de Belterweg en bij het Schutsloterpad stoppen we even. We kunnen hier de Belterweg volgen, maar we kunnen ook naar het Schutsloterpad. Dit is een leuke route met allemaal kleine bruggetjes. Je hebt hier bijna het idee dat je door de achtertuinen van de huizen gaat, heel leuk. Maar mijn Go-partner ziet die bruggetjes niet zo zitten (en dat snap ik ook best: ze zijn smal en best stijl), dus we volgen de weg.

We hebben inmiddels al ruim 50 minuten op de Go gestaan en ik begin een beetje trek te krijgen. Mijn Go-gezel nog niet, maar zin in wat te drinken heeft ze wel. We spreken af dat we bij het eerstkomende restaurant een pauze inlassen voor wat te eten en te drinken. Die gelegenheid dient zich een klein kilometertje later aan. Een groot bord wijst ons de weg naar een restaurant.

Lunchtime!

We slaan af naar de Kerklaan en nog een keer rechts naar de Noorderweg. Daar zien we een restaurant. We stallen onze Go’s en lopen naar binnen, om aan de andere kant weer naar buiten te stappen: we zoeken een plekje op het terras, met uitzicht op de Schutsloot. Dit is het restaurant waar ik een maand geleden ook met Margreet gezeten heb voor wat te drinken: Het Otterwsold in Belt Schutsloot.

 

We laten ons het broodje zalm goed smaken en rusten even uit van de tocht. We hebben er inmiddels al 12 kilometer opzitten en we zijn al over de helft. Na de lunch gaan we verder: door het waterrijke gebied, door weilanden en op weg naar Zwartsluis. Het laatste stukje van de tocht is hetzelfde als het eerste stuk: via de veerpont terug naar Genemuiden en over de dijk naar de boerderij van Jolanda.

Op de dijk maken we nog even wat foto’s, zodat mijn Go-maatje kan bewijzen dat ze toch écht op een ElliptiGo gestaan heeft.

 

Als we terug zijn bij ons beginpunt, zie ik dat de route toch iets langer was dan ik had gedacht: geen 18 kilometer, maar 20. En mijn partner heeft er totaal geen moeite mee gehad om het vol te houden! Op mijn vraag of dit eenmaal en nooit meer is, of dat ze nog wel een keer op de ElliptiGo wil staan, geeft ze aan dat ze misschien nog wel eens een tocht wil maken. Kijk, dat is goed nieuws!

Gotocht met Judith

Advertenties