Tags

, , , , , ,


Een mooie route van ongeveer 35 kilometer door een bosrijke omgeving. Veel afwisselende landschappen. De nadruk ligt op plezier, dus geen wedstrijdelement. En voor wie geen eigen GO heeft, zijn er GO’s beschikbaar om te huren. Zie hier: de ingrediënten voor een perfecte dag ontspannen door inspannen.

Meer dan 50 sportievelingen staan klaar bij Terra Nova in Putten en even zoveel ElliptiGO’s staan opgesteld op het parkeerterrein. Klaar voor een tocht van ongeveer 35 kilometer.

Voor mij staat er een mooie oranje Go klaar. Na een kort welkomstpraatje van Anthony van Run2GO Putten, organisator van deze tocht, zijn we klaar om te vertrekken. Ik klik mijn bidon in de houder, hang een tasje met mijn waardevolle spullen om het stuur en stap op. We vertrekken in twee groepen. De langzame groep vertrekt als eerste en de snellere groep volgt ongeveer een kwartier later. Na ongeveer 19 kilometer is er een stop gepland, waar water, banaan en appel voor ons klaar staan. Het is de bedoeling dat beide groepen daar ongeveer tegelijk aan komen.

Rondje van de zaak

Ik kies voor de langzame groep; ik wil energie genoeg hebben om te genieten van de omgeving. Bovendien ben ik nog niet zo ervaren met de GO dat ik 35 kilometer lang een pittig tempo vol kan houden. We beginnen met een rondje van de zaak: de rotonde bijna helemaal rond, richting Ermelo. Het eerste stuk is nog niet zo inspirerend: over het fietspad langs Putten, door Ermelo…

We zijn met een grote groep en af en toe waan ik me in een schoolklas dat op de fiets op kamp gaat of zo. Gezellig geklets, versnellingen en vertragingen en af en toe ineens een harde roep naar achteren: “Paaltje!” of “fietser!” Hoewel ik hier niemand ken (oke, bijna niemand: Anthony en Diana heb ik al ontmoet toen ik vorig jaar een proefrit maakte op de ElliptiGO) heb ik snel contact met de anderen. We hebben hier allemaal een gemeenschappelijke interesse, een gemeenschappelijke activiteit. Dat praat gemakkelijk.

Glas

Dan volgt er een verschrikte uitroep: “Glas!!” We wijken snel uit, en hopen dat de groep achter ons ook op tijd weet uit te wijken. Eén gevalletje lekke band is nog wel op te lossen, maar als er straks vijftig man met een lekke band staat, is dat toch wat problematischer. Gelukkig rijdt niemand lek en kunnen we allemaal onze we vervolgen.

De verkeerslichten vormen een volgende uitdaging. De groep is zo groot, dat we niet allemaal in dezelfde ronde over kunnen. Een tiental meters voorbij de kruising zoeken we een plekje in de berm om te wachten tot de groep weer compleet is en dan vervolgen we onze weg. Langzaam maar zeker laten we de bebouwde kom achter en zetten koers richting hei.

Foto: Lucia Steenhoff

 

De omgeving is hier prachtig. Een glooiend landschap (wel pittig), hier en daar al wat herfstkleuren en een mooie blauwe lucht. We hebben geluk met het weer! Die heuveltjes zorgen wel voor een uitdaging. Op tijd schakelen naar de juiste versnelling moet ervoor zorgen dat je niet stil valt. Maar de versnelling werkt bij mijn GO precies andersom ten opzichte van de GO’s die ik tot nu toe gehuurd heb. Denk ik snel een versnelling lager te gaan, trap ik ineens nóg zwaarder…

Kleine klimmetjes

De groep wordt hier wat uit elkaar getrokken; de ervaren GO’ers hebben geen moeite met de heuveltjes en houden de vaart er lekker in, maar de wat minder ervaren mensen of de mensen met wat minder kracht in de benen komen wat langzamer de heuvels op. We maken daarom even een korte stop om de groep weer compleet te krijgen. Dat geeft mij de kans om mijn jack uit te trekken (want het is toch wel erg warm), een slok water te nemen en wat foto’s te maken van de prachtige omgeving.

Anthony maant ons om niet te lang te pauzeren. “Die andere groep gaat sneller dan wij en neemt waarschijnlijk geen pauze. Het gaat ons niet gebeuren dat we onderweg door ze ingehaald worden hoor”, lacht hij. We stappen weer op. Het eerste deel reed ik bijna vooraan in de groep en dat beviel me goed. Nu zit ik wat meer aan het einde van de lange slinger ElliptiGO’s. Ik merk dat ik daar wat onrustig van word. Ik heb geen goed zicht op wat er komen gaat, moet erop vertrouwen dat mijn voorliggers op tijd uitwijken voor obstakels of op tijd waarschuwen voor tegenliggers. Bovendien merk ik dat mijn tempo hoger ligt dan het tempo van de mensen vlak voor mij. Ik zoek daarom naar gaatjes en begin een inhaalrit, om weer wat verder voorin de groep te komen.

Pauze

Na 19 kilometer bereiken we de pauzeplaats en er staat niet alleen water, appel en banaan klaar, maar voor de liefhebbers zijn er zelfs gelletjes. Ik houd het bij banaan en water. We zij niet ingehaald door de snelle groep. Sterker nog: we moeten best lang wachten tot ook zij de tussenstop bereikt hebben. Dat geeft mij de tijd om wat foto’s te maken van de GO’ers die aan komen rijden.

Als de groep weer compleet is, en iedereen genoeg tijd heeft gehad om op adem te komen, wordt er een groepsfoto gemaakt. Best een uitdaging met ruim 50 man én ElliptiGO’s…

Foto: Millie’s Fotografie

Nu vertrekken we in omgekeerde volgorde: de snelle GO’ers als eerste, zodat zij niet achter de langzamere groep hoeven blijven hangen of halverwege moeten inhalen. Logische keuze, maar klein nadeeltje hiervan is wel dat wij langzame rijders lang stil staan en daardoor toch aardig afkoelen. Gelukkig worden we ook snel weer warm als we weer eenmaal onderweg zijn!

Ik zorg dat ik weer een plekje vooraan in de groep krijg, zodat ik kan zien wat er voor me op de weg ligt (of rijdt, of loopt…). De paden zijn hier redelijk smal, dus we kunnen niet met z’n tweeën naast elkaar rijden. In een lange slinger rijden we verder over de Veluwe, genietend van al het moois dat de natuur ons te bieden heeft.

Foto: Lucia Steenhoff

 

Via Leuvenum en Drie keren we langzaam maar zeker weer terug naar Putten. Daar kunnen we genieten van een lekkere lunch en ons opladen voor een tweede tocht. Als we willen… na een tocht van 38 kilometer lijkt het me wat te ambitieus om er meteen nog een tocht aan vast te plakken, bovendien is er regen voorspeld.

Ik bestel een lekkere lunch en na het eten neem ik afscheid van mijn mede-GO’ers en Anthony en Diana. Een ding weet ik nu wel zeker: ik wil graag een eigen ElliptiGO. Niet meer afhankelijk zijn van anderen, plannen en regelen om een GO te huren, met de auto op pad moeten om op te kunnen stappen…

Relive

Ik heb genoten van deze tocht en dankzij de app Relive kan ik mijn toertocht nog vaker herbeleven.

Advertenties