Tags

, , , , ,


Drie keer heb ik meegedaan met de Zandvoort Circuit Run, een hardloopevenement die start en finisht op … het circuit van Zandvoort.  Ik vind het het leukste loopevenement dat ik ken, want er zit veel afwisseling in de route: een stuk circuit, een stuk strand en een stuk door het dorp. En wat is er nu mooier dan racen op een circuit?

Maar ja … hardlopen kan niet meer, dus ik heb een paar jaar geleden noodgedwongen afscheid genomen van het circuit van Zandvoort. Totdat ik begin dit jaar een bericht voorbij zag komen van de Omloop van Zandvoort: een toertocht voor de fiets, die start op het circuit en vervolgens door de omgeving van Zandvoort gaat. En het allermooiste: elliptiGO’s zijn welkom!

oproep Omloop Zandvoort

Let’s go!

Tja, daar hoefde ik niet (heel) lang over na te denken. Kan ik toch nog racen over het circuit én ontmoet ik mede-Go’ers! Ik heb me dus aangemeld voor de Omloop en besloot er meteen een weekend Zandvoort aan vast te knopen. Gezellig met mijn moeder en haar hond in een huisje van Centerparcs. Vrijdagmiddag heen en maandagochtend weer terug.

De weken voor de Omloop was het niet echt lekker weer. Koud, regenachtig, maar uitgerekend het weekend van de Omloop zou het in ieder geval droog zijn. Heerlijk!

Vrijdag

Het is rustig als mijn moeder en ik die vrijdag bijna gelijktijdig aankomen in Zandvoort. Het inchecken gaat snel en binnen de kortste keren zijn we geïnstalleerd in ons huisje. Nu nog even de hond uitlaten en boodschappen doen en dan kan het relaxen beginnen!

We maken een ommetje over het park en gaan lekker uit eten bij de Market Dome. ’s avonds doen we het rustig aan: open haard aan, televisie aan, drankje en kletsen. Heerlijk!

Zaterdag

De volgende ochtend wordt ik getrakteerd op een fantastisch uitzicht. Terwijl ik water opzet voor thee, kijk ik uit het keukenraam en zie een hert op het grasveld voor ons huisje. Ik pak mijn telefoon voor een foto en zie niet één, maar wel vier herten! Ik maak een foto en loop dan naar de voordeur. Voorzichtig open ik de deur en maak een foto. De herten kijken niet op of om en gaan gewoon door met grazen. Ik loop wat verder naar voren en maak nog een paar foto’s, en een filmpje. Dan lopen ze rustig weg.

Ik ga weer naar binnen, na eerst goed om me heen gekeken te hebben. Als het goed is, zouden er vanochtend verse broodjes bezorgd worden, maar ik zie niets. Dan maar vast een kopje thee, terwijl we op de broodjes wachten. Dat wachten duurt wel lang; de broodjes zouden voor 8 uur bezorgd worden, maar het is inmiddels kwart voor 9. Net op het moment dat ik een appje wil sturen naar de klantenservice van het park, komt mijn moeder binnen van de hond uitlaten, mét broodjes. Bleek dat die broodjes er wel al lang waren, maar we hadden ze niet gezien. Ze waren namelijk aan de binnenkant van de deur van het berghok opgehangen. Tja, daar hadden we niet gekeken…

Golven happen

Na het ontbijt maken we een lekkere strandwandeling met de hond. Die vind de golven in het begin een beetje eng, maar als ze er eenmaal aan gewend is, springt zij door de zee, almaar water happend. Heerlijk, dat zoute water…

 

Her en der wordt hard gewerkt aan de opbouw van strandtenten. Het is nog vroeg in het seizoen, dus nog niet alle strandtenten staan al, maar we vinden een tent die open is en genieten er van een kopje koffie.

Tuintjes

Ook tijdens onze strandwandeling terug naar het vakantiepark ‘geniet’ Dunja van de zee. Die maffe hond blijft maar zout water drinken. We lunchen in ons huisje en ’s middags gaan we Zandvoort even in. Ik verbaas me over de slecht onderhouden voortuintjes van sommige huizen, maar dan zie ik aparte sporen in die tuintjes. Ik heb het vermoeden dat die herten wel eens de oorzaak kunnen zijn van die verpieterde tuinen…  Een week of twee geleden stond er in de krant een artikel over heten in Zandvoort. Tja, voor vakantiegangers zijn die herten in je ‘voortuin’ een attractie op zich, maar als je hier woont en elke dag een groep herten je tuin ziet ruïneren, dan word je daar waarschijnlijk minder blij van…

We blijven niet te lang in het dorp, want we moeten nog boodschappen doen. Ontbijtje voor morgen scoren… Ook op de terugweg zien we verschillende geruïneerde tuintjes. Balen voor die mensen…

Zo tegen etenstijd gaan we naar het strand, om bij een van de strandtentjes te eten. We hebben een mooi plekje aan het raam en het eten is er goed. Terug in ons huisje gaat de haard weer aan en we genieten van elkaars gezelschap en een lekker drankje. Totdat…

Alarm

Ineens merken we dat er rook in de kamer blijft staan. En nog voordat we naar de open haard kunnen lopen om te kijken wat er aan de hand is, gaat de rookmelder af. Dat ding doet het in elk geval! We gooien snel deuren en ramen open en ik klim op een stoel om de rookmelder tot zwijgen te brengen. Dan richten we onze aandacht op de open haard. Blijkbaar is de klep in het rookkanaal dicht gevallen of zo… We zetten de klep weer open en komen weer tot rust. Na een laatste rondje met het hondje duik ik op tijd mijn bed in; morgen moet ik vroeg op voor de Omloop…

Zondag

De wekker gaat vroeg vandaag. We hebben afgesproken dat we (de elliptiGo’ers die meedoen aan de Omloop van Zandvoort) om 9 uur verzamelen bij Mickey’s Café, aan het einde van de pitsstraat. En voor die tijd moet ik mijn stuurbordje nog ophalen…

Na mijn ontbijt maak ik me klaar voor mijn eerste toertocht op de Go. Het was gisteren de hele dag bewolkt; pas tegen de tijd dat de zon onder ging, maakten de wolken plaats voor een zonnestraaltje. Vandaag lijkt de zon eerder door het wolkendek heen te komen, maar echt warm wordt het niet. Ik kies daarom voor een lange broek, een t-shirt en een dun jack. En nu hopen dat dat niet te warm is…

Ik vertrek om half 9 naar het circuit en bij de runnerstent kom ik Kitty tegen. We halen samen ons stuurbordje op en wisselen een paar woorden. Kitty gaat voor de grootste afstand, dus zij start direct. Ik rijd met haar mee naar de start en wens haar succes. Dan ga ik door naar het café. Ik ben de eerste, maar al snel voegt Maarten zich bij mij. We nemen vast een kopje koffie, terwijl we op de anderen wachten en wisselen wat ervaringen uit.

Klaar voor de start

Als iedereen er is, en na een laatste toiletstop, vertrekken we richting start. Nog even een groepsfoto en we kunnen gaan! Eerst een snelle ronde over het circuit en dan een toertocht door de omgeving van Zandvoort.

Ik zet aan om vaart te maken en de eerste bocht gaat lekker. Wat een heerlijk gevoel om weer een keer op dit circuit te knallen. Ik geniet van elke bocht, maar ik merk wel dat het een zwaar circuit is. Pffff… best pittig, die heuveltjes! Gelukkig is het nog geen 5 kilometer en dan mag ik het rustiger aan doen. Een meter of tien voor mij rijden twee go’ers en ik zet aan om bij ze te komen. Dat lijkt even te lukken, maar ik houd het tempo niet vol en de afstand wordt weer iets groter. Als het circuit iets afloopt, zet ik weer aan om het gat kleiner te maken en even lukt dat weer. Zo rijd ik een tijdje achter de twee go’ers aan, als aan een elastiekje dat uitrekt en ontspant.

Dan komt de finish in beeld. Ik pers er nog een laatste sprintje uit en probeer lachend over de streep te komen. Een paar meter verderop staat een groepje go’ers. Ik voeg me bij hen en samen wachten we tot de hele groep compleet is. Dan gaan we verder, het circuit af, de duinen in, richting Bloemendaal aan Zee.

Het is een leuke groep go’ers, die daar door de duinen rijdt. Er wordt gezellig gekletst tijdens het go’en en haast ongemerkt schieten de kilometers onder onze wielen door. De omgeving is mooi en de route is goed aangegeven.

Ongeveer halverwege is er een pauzeplaats. We zetten onze elliptigo’s aan de kant, pakken dankbaar een bekertje drinken en een stuk banaan aan en zoeken een plekje om te zitten. De boterhammetjes worden uit de tassen gehaald en al snel is het stil: muizende katjes mauwen niet…

Als ik mijn eten en drinken op heb, zoek ik de wc’s op. Er staat, zoals verwacht, een lange rij voor de wc’s. Maar dan valt me iets uitzonderlijks op: er staan alleen mannen in de rij. De vrouwen kunnen zo doorlopen naar de wc! Meestal is het andersom!

Veer

Na de welverdiende pauze gaan we weer verder. Langs het kanaal, langs de buitenwijken van Haarlem, richting Schalkwijk. Dan een verrassing. Voor mij ten minste; de mensen die vorig jaar ook al meegedaan hadden, wisten dat het ging komen. Een pontje. We steken de Zuider Buiten Spaarne over met het Spaarnerveer en vervolgen aan de andere kant van het water onze route.

Iets na Zuid-Schalkwijk moeten we even afstappen. Een smal bruggetje leidt ons naar de andere kant van een vaart, naar Vijfhuizen. We zijn inmiddels alweer een aardig eindje op de terugweg en ik geniet nog steeds van de route. Bij Aerdenhout vergapen we ons aan de mooie huizen en iets verderop passeren we een golfclub. Dan nog een stukje duin en het eind is in zicht.

timefoto_professional-photo-mylaps_img_3493In Zandvoort is het een drukte van belang. Er staan veel mensen langs de route en overal klinkt muziek. Gezellig!

Finish

We finishen in het centrum van Zandvoort en krijgen een bekertje drinken en een medaille. Wauw, dit heb ik maar mooi gedaan! Ik sms mijn moeder dat ik gefinisht ben en dat we met de groep naar een strandtent gaan om daar te lunchen.

Halverwege de middag ben ik weer terug op het vakantiepark. Mijn moeder heeft zich prima vermaakt: ’s ochtends een strandwandeling met Dunja, ’s middags Zandvoort in. Dunja had nog wel en verrassing voor haar. Door al het zoute water waren haar darmen op hol geslagen en kreeg ze last van overgeven en diarree. Ik vond het eerlijk gezegd niet zo erg dat ik dat gemist heb…

Na een welverdiende douche zijn we nog een blokje om gegaan met Dunja en daarna zijn mijn moeder en ik weer richting strand gegaan voor een hapje eten. Weer terug in het huisje hebben we dit keer de open haard maar niet gebruikt. Dat rookgordijn van gisteren was niet voor herhaling vatbaar…

Maandag

Vandaag hebben we maar geen strandwandeling gemaakt met de hond. We moeten er niet aan denken dat ze dan weer teveel zeewater drinkt en in de auto last krijgt van haar darmen… Vandaag dus alleen een wandeling rond het vakantiepark met Dunja. Daarna het huisje schoonmaken en de auto inpakken. Toch sneller dan ik had gewild is er alweer een einde gekomen aan dit heerlijke weekend!

Run2Go heeft een mooi filmpje gemaakt van de Omloop van Zandvoort en mijn prestatie is te volgen op Garmin.

route Omloop

 

 

Advertenties